نفس
1. کرامت نفس در قرآن و حدیث
2. مراتب و درجات نفس در قرآن وسنت
3. نفس از دیدگاه قرآن و حدیث
4. نفس از دیدگاه قرآن و حدیث
1. کرامت نفس در قرآن و حدیث
مفهوم کرامت نفس از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه وعرفا، کرامت انسان نسبت به سایر موجودات مثل حیوان و جن و فرشتگان، علل کرامت انسان شامل عقلمندی و علم آموزی و کسب مکارم اخلاقی، موانع کرامت انسان از قبیل دنیا طلبی و غفلت از یاد خدا و طغیان و غرور و ذلت نفس.
من می خواستم که خوب باشم. جوری که همه مرا دوست داشته باشند. جوری که همه به دوستی با من افتخار کنند. دوست داشتم تا در همه ی کارها موفق باشم. نمره های کلاسی ام خوب باشد. پدر و مادرم از دستم راضی باشند. حرف های خوب بزنم.فکرهای خوب بکنم. خیلی از کارها را دلم می خواست انجام بدهم تا همه نسبت به من خوشبین باشند و فکرهای خوب بکنند
در بسیاری از آیات قرآن کریم، پیروی از شیطان به عنوان سمبل ضد اخلاق معرفی شده تا آنجا که در بعضی آیات آمده است انسان دو راه در پیش دارد: یکی راه خدا، و دیگری راه شیطان .
در قرآن شیطانپرستی، نقطه مقابل خداپرستی قرار داده میشود؛ نظیر آیه: «أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَیْکُمْ یَا بَنِی آدَمَ أَن لاَّ تَعْبُدُوا الشَّیْطَانَ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ * وَأَنْ اعْبُدُونِی هَذَا صِرَاطٌ مُّسْتَقِیمٌ؛ آیا پیمان نبستیم با شما ای فرزندان آدم که عبادت نکنید شیطان را، که او برای شما دشمنی آشکار است و این که مرا عبادت کنید؛ این راه مستقیم است؟» (یس، 61 ـ 62) اکنون سؤال میشود که شیطان چیست؟ همان دنیا یا هوای نفس است و یا چیزی مستقل و جدای از آن دو خواهد بود؟
بعضی گمان کردهاند که شیطان چیزی جز نفس اماره نیست؛ ولی قرآن شیطان یا ابلیس را موجود مستقلی از طایفه جن میداند که از آتش آفریده شده و مستقل از انسان است؛ بنابراین شیطان در قرآن به معنای هوای نفس یا نفس اماره یا قوه واهمه یا یکی دیگر از قوای نفس نیست و موجودی مستقل است
اگر دختر باکره باشد به نظر اکثر مراجع بنا بر احتیاط واجب(درموقت یا دائم) باید پدریاجد پدری دختر اجازه بدهد.
(توضیح المسائل مراجع ج2 مسئله2376)
اگر دختر باکره نباشد اجازه پدر و جدّ لازم نیست و در صورتى که بدون شوهر رفتن به او نزدیکى شده، احتیاط رعایت شود. (فاضل)
توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)؛ ج2، ص: 459
تفصیل فتاوا در این خصوص:
در این که در ازدواج (دائم یا موقت) دختر باکره ای که به حد بلوغ رسیده و رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص می¬دهد، اذن پدر شرط است یا نه، شش نظر هست:
دعاى روز بیست و یکم ماه مبارک رمضان
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ اجْعَلْ لی فیهِ الى مَرْضاتِکَ دلیلاً ولا تَجْعَل للشّیْطان فیهِ علیّ سَبیلاً واجْعَلِ الجَنّةِ لی منْزِلاً ومَقیلاً یا قاضی حَوائِجَ الطّالِبین .
خدایا قرار بده برایم در آن به سوى خوشنودىهایت راهنمایى و قرار مده شیطان را در آن بر من راهى وقرار بده بهشت را برایم منزل وآسایـشگاه اى برآورنده حاجتهاى جویندگان
ادامه مطلب...
سفارشات پیامبر اکرم به امیرالمومنین در خصوص جماع
آداب انعقاد نطفه
آداب انعقاد نطفه(تطهیر قوه مولده)برگرفته از کتاب شرح مراتب طهارت 2اثر حضرت استاد صمدی آملی
سفارشات جنسی پیامبر اکرم به امیرالمومنین
رسول الله صلی الله علیه وآله وسلم به علی بن ابیطالب علیه السلام چنین سفارش کرد وفرمود
یا علی چون عروس را به خانه تو آرند وقتی نشست کفش او را بکن وپایش رابشوی وآبش را به در خانه ات بریز که چون چنین کنی خداوند از خانه ات هفتاد هزار رنگ فقر را ببرد وهفتاد هزار رنگ برکت در آن درآورد وهفتاد هزار رحمت بر تو فرو فرستد که بر سر عروس بگردد تا برکت آن به هر گوشه خانه ات برسد وخداوند عروس را از جنون وخوره وپیسی امان دهد که به او رسندمادامی که در آن خانه است.
ابن سیرین می گوید : اگر کسی در خواب ببیند که با زن خود یا زنی دیگر از راهی غیر معمول جماع می کرد مردی بدعت گزار است و درصدد کار ناروایی بر می اید که به صلاح او نیست و سنت و روش پیغمبر را رعایت نمی کند . اگر دید که با مادر یا خواهر یا کسی دیگر که بر او حرام است مجامعت کرد علاقه خویشاوندی از وی قطع می شود و طرف او چه زنده باشد و چه مرده دلیل غم و اندوه است .
آمیزش مردان با زنان از غیر طریق زناشوئی نیز کاری بسیار قبیح و زشت است.یعنی آمیزش با آنها از دُبُر (عقب)نه از قُبُل (جلو) که محلّ عادی زناشوئی و طریق توالد و تناسل است، محلّ اشکال است. فقهاء ما قائل به حرمت، و یا کراهت شدیده اکیدة مُغلَّظه شدهاند که این نوع کراهت تالی تِلوِ حرمت است؛ یعنی با حرمت تقریباً هم میزان و هم درجه است.«فَأْتُوا حَرْثَکُمْ أَ نَّی" شِئْتُمْ» دلالت بر جواز وطی زنان از غیر محلّ تناسل ندارد
اکثر مجتهدان عقیده دارند که نزدیکی با زن از دُبُر (عقب) کراهت شدیده دارد.(1) برخی از مراجع دیگر بنابر احتیاط وَطی (نزدیکی) با زن از دُبُر را جایز ندانستهاند. بعضی از فتاوا چنین است: اراکی: در دُبُر زن حائض، وطی کردن، محل اشکال است. خوئی: بنابر احتیاط لازم وطی زن در دُبُر، چه حائض باشد و چه نباشد، حرام است.سیستانی: بنابر احتیاط وطی زن در دُبُر اگر راضی نباشد، چه حائض باشد و چه نباشد جایز نیست.(2) در روایت از رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم وارد است که فرمود: مَحَآشُّ النِّسَآءِ عَلَی أُمَّتِی حَرَامٌ. (3)«آمیزش نمودن با زنان از محلّی که غائط و فضولات خارج میشود، بر اُمّت من حرام است.»
درست است که همراه با هبوط انسان در زمین، راهنماییهای لازم توسط وحی الهی، بصورت الواح و کتب آسمانی مطرح بود و سرانجام با نزول قرآن کریم، هدایت انسان به کمال رسید، امّا کافی نیست. زیرا که تنها با وجود کتب طب، مردم درمان نمیشوند و تنها با وجود نشر کتب علمی، و بدون حضور دانشمندان باتجربه، علم به کمال واقعی نخواهد رسید.
بشریت تنها با وجود کتاب های آسمانی به رستگاریی و سعادت نمی رسد..
زیرا تنها طرح مباحث نظری کافی نیست بلکه باید همراه با معرّفی ارزشهای اخلاقی و راه و رسم زندگی، وجود مقدّس پیامبران و امامان معصوم(ع) و حضرت زهرا(س) در جامعه حضور جدّی داشته باشد تا مردم به چشم خود الگوها را بنگرند.
فروع کافی : از امام صادق در مورد آیه ی شریفه ی " با دستش این چنین نسح کردن یکی از شما دیگری را " حضرت فرمود : " مراد این است که زنی با زن دیگر فرج خود را به همدیگر بمالند . "
مساحقه و شدیدترین عذاب ها