سلام بر تو ای شهر خدا,
سلام بر توای بزرگترین ماه خدا,
و ای عید دوستان خدا,
سلام بر تو ای گرامی ترین مصاحب از میان اوقات و ای بهترین ماه در ایام و ساعات.
سلام بر تو ای ماهی که بر آمدن گامها در آن آسان و اعمال نیک در آن منتشر و فراوان است.
سلام بر تو ای همنشین که چون پدید آید احترامش بزرگ و چون ناپدید شودفقدانش دردناک است. و ای مایه ی امیدی که فراقش رنج فزاست.
سلام بر تو , سلام بر تو که وداع با تو از روی خستگی و ترک روزه است از سر ملامت نیست.
سلام بر تو که پیش از آمدن در آرزوی تو بودیم و پیش از رفتن از اندیشه ی فراقت محزونیم.
سلام بر تو و بر شب قدری که از هر ماه بهتر است.
سلام بر تو که دیروز چه سخت به تو دل بسته بودیم و فردا چه بسیار به سوی تو مشتاق
خداوند متعال به مقتضای ربوبیت خود، برای تربیت بشر و رساندن او به کمال شایسته خویش یک سلسله عبادات و وظایف اخلاقی معین فرموده است تا آدمی در سایه عمل به آن عبادات و به کار بستن وظایف به کمالی که برای آن آفریده شده است. ، برسد و بهره خود را از نعمات خداوندی به دست آورد؛ زیرا تا هنگامی که بشر گرفتار رذایل اخلاقی است و کردارهای زشت و ناروا گریبانگیر اوست، نیروهای معنوی و قوای روحانی او همچنان در مرحله استعداد باقی مانده و پا به عرصه فعلیت نخواهد گذاشت و تا چنین نشود و استعدادها ظهور نکند، به دلیل عدم سنخیت با عالم معنا درک آن لذایذ و نعمتها برای او امکانپذیر نخواهد بود.
روزه عملی عبادی و هماهنگ با روح و روان انسان است که در صورت تحقق دقیق با توجه به شرایط و معیارهای یک روزه واقعی نتایج گرانی را در امور روحی، روانی، معنوی، بهداشتی، اقتصادی و ... برای فرد و اجتماع به ارمغان میآورد.
روزه ظهور در پیروان ادیان الهی دارد، چون ناشی از مبدا ایمان و امر خدا میباشد و نیروی مقاومت را افزایش میدهد تا انسان را به مقام تقوا برساند.روزه ضمن وجوب در ادیان الهی، انگیزه فطری نیز داشته زیرا بشر تعالی طلب که نمیخواست تا سطح حیوانات پایین بیاید و یکسره محکوم تمایلات و شهوات حیوانی گردد، روزه را وسیله و سپری برای مقاومت در برابر این گونه تمایلات قرار داده تا خود را به کمال برساند
ماه مبارک رمضان، فرصت مغتنمی فرا راه انسان قرار میدهد تا مجموعهای از عبادات را به عنوان تکلیف انسانی بجا آورده و در پرتو صفای باطن، نورانیت زمین را نیز فزونی بخشد.
خاکیان در این ایام و لیالی متبرکه که فاصله زمین به حداقل میرسد، آن چنان بال و پر میگیرند که برتر از ملائک، حضور گرم ذات اقدس پروردگار را نیز حس میکنند. همه این دستاوردها را باید مدیون " روزه " و " امساک " دانست که مهمترین عبادات ماه رمضان است.
روزه، ابعاد گوناگونی دارد و آثار فراوانی از نظر مادی و معنوی در وجود انسان میگذارد.
صیام (روزه) در لغت به معنای امساک و ترک مطلق چیزها؛ اعم از خوردنیها، آشامیدنیها و یا هر عملی و سخنی میباشد؛ و در اصطلاح شرع به معنای بازداشتن نفس از کلّ مفطرات در وقت معین و با شرایطی خاص ـ که در رسائل عملیّه آمده است ـ میباشد.
رمضان در لغت:
رمضان از ریشه «رمض» به معنای سوزاندن میباشد که با احتراق فرق دارد. به آن گونه سوزاندنی رمض گفته میشود که دود و خاکستری نداشته باشد؛ مثل سوزاندن با اشعه ایکس، وجه نامگذاری آن به این جهت است که در این ماه، گناهان انسان سوزانده میشود.
پیامبر صلی الله علیه و آله میفرماید: «به راستی که رمضان نامیده شد؛ زیرا گناهان را از بین میبرد».
روزه و رمضان در قرآن:
خداوند درباره وجوبِ روزه میفرماید: یا ایّها الَّذینَ ءامنوا کُتِبَ عَلَیکم الصِّیامُ... اَیّاما معدودات... اَن تَصُومُوا خَیرٌ لَّکُم... یُریدُ اللّهُ بِکُم الیُسر وَلا یُریدُ بِکُم العُسرَ...؛
ای افرادی که ایمان آوردهاید روزه بر شما واجب شده است همان گونه که بر کسانی که قبل از شما بودند، نوشته شد تا پرهیزگار شوید. چند روز معدودی را (باید روزه بدارید) و کسانی که از شما بیمار یا در سفر باشد پس باید (به همان تعداد) از روزهای دیگر را به جای آن روزه بگیرد) و بر کسانی که قدرت انجام آن را ندارند (همچون بیماران مزمن، پیرمردان و پیرزنان) لازم است کفاره بدهند: مسکینی را طعام دهند، و کسی که کار خیر کند (بیش از مقدار طعام مسکین بدهد) برای او بهتر است، و این که روزه گرفتن برایتان بهتر است اگر بدانید. (آن چند روز معدود) ماه رمضان است، ماهی که قرآن برای راهنمایی مردم همراه با دلایل روشن از هدایت و جدا کننده حق از باطل در آن نازل شده است... خداوند برای شما راحتی میخواهد، نه زحمت و سختی را....
حضرت زهرا(س) درباره فلسفه روزه میفرمایند: «خداوند روزه را برای تثبیت اخلاص واجب کرد. (فَرَضَ اللّهُ الصِّیامَ تَثْبیتا لِلْأخْلاصِ)»بحار، ج 93، ص 368.
اشتیاق بهشت:
پیامبر صلی الله علیه و آله میفرماید: بهشت مشتاق چهار نفر است، کسی که گرسنهای را سیر کند، آن که حافظ زبان خود باشد، کسی که قرآن را تلاوت کند، و کسی که در ماه رمضان روزه بگیرد. (انَّ الجنّةَ مُشتاقةٌ اِلی اَربعةِ نفرٍ: الی مُطعم الجیعانِ و حافِظِ الِلّسان و تالِی القرآنِ و صائِمِ شهرِ رمضان)ـ مستدرک الوسائل، ج 7، ص 400.
پاداش روزهداران:
رسول اکرم صلی الله علیه و آله میفرماید: در بهشت درختی است که از آن اسبهای ابلق (سیاه و سفید) با دو بال و با زینتهایی از یاقوت بیرون میآیند. اولیای خدا بر آنها سوار میشوند به هر جای بهشت بخواهند به پرواز در میآیند، اهل بهشت از خدا میپرسند، خدایا! این بندگان تو چگونه به این مقام و جایگاه رسیدهاند که ما از آن محروم هستیم. جواب میشنوند: آنها کسانی هستند که در دنیا شبها از بستر خواب بیرون میآیند و به نماز و راز و نیاز مشغول میشوند، در حالی که شما در خواب بودید و روزها که شما میخوردید و مینوشیدید، آنها روزه میگرفتند و همیشه از ترس و شوق من میگریستند ـ رساله لقاء اللّه، ص 128.
سیر مادی ومعنوی در ماه مبار ک رمضان هدف اصلی است از نظر مادی ماه مبارک رمضان ماه آرامش و استراحت وباز سازی و بهبود وضعیت جسمانی است که مواد زائد بدن به تدریج دفع گردیده و جسم حیات دوباره ای به خود ببیند
و اما رسیدن به قرب الهی و تعالی بشر هدف و غایت این ماه است ،انسان که در طی یک سال روح او به انواع زشتی ها الوده شده و رذایل اخلاقی دامن انسان را گرفته است به گونه ای پالایش شود که روح الهی انسان حاکم بر جسم شود و به درجه ای از قرب برسد که صاحب ملکه تقوی گردد و این تقوای الهی است که انسان را خلیفه ا... در زمین می نماید .
وبهترین و قطعی ترین برنامه معنوی بسوی خداوند در ماه رمضان و ذکر خاص این است
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ البقرة آیه : 183
"ای کسانی که ایمان آوردهاید، روزه بر شما واجب شده است، همانگونه که بر اقوام قبل از شما واجب شده بود، تا پرهیزکار شوید."
هدف از روزه پرهیزگار شدن ، و اگر پر هیز گار شدیم؟؟
یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنوا إِن تَتَّقُوا اللَّهَ یَجعَل لَکُم فُرقانًا وَیُکَفِّر عَنکُم سَیِّئَاتِکُم وَیَغفِر لَکُم ? وَاللَّهُ ذُو الفَضلِ العَظیمِ
سوره مبارکه الأنفال آیه 29ای کسانی که ایمان آوردهاید! اگر از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، برای شما وسیلهای جهت جدا ساختن حق از باطل قرارمیدهد؛ (روشنبینی خاصّی که در پرتو آن، حق را از باطل خواهید شناخت؛) و گناهانتان را میپوشاند؛ و شما را میزمرزد؛ و خداوند صاحب فضل و بخشش عظیم است
اگر پرهیزگار شدیم خداوند نوری عنایت می فرماید که حق از باطل شناخته شود
اگر پرهیز گار شویم خداوند گناهانمان را که در گذشته انجام داده ایم می پوشاند
اگر پرهیز گار شدیم خداوند ما را می آمرزد .
پس سعی نماییم پرهیزگار شویم وپرهیزگار بمانیم
برای این ماه به دلیل اهمیت فوق العاده آن احکام و شرایط ویژه ای بیان گردیده است که برخی عمومیت در تمام ماه دارد برخی خاص اوقات خاص است و برای این ایام ادعیه متناسب از طریق ائمه هدی به ما رسیده است که تبلور این ادعیه در مفاتیح الجنان است.