درست است که همراه با هبوط انسان در زمین، راهنماییهای لازم توسط وحی الهی، بصورت الواح و کتب آسمانی مطرح بود و سرانجام با نزول قرآن کریم، هدایت انسان به کمال رسید، امّا کافی نیست. زیرا که تنها با وجود کتب طب، مردم درمان نمیشوند و تنها با وجود نشر کتب علمی، و بدون حضور دانشمندان باتجربه، علم به کمال واقعی نخواهد رسید.
بشریت تنها با وجود کتاب های آسمانی به رستگاریی و سعادت نمی رسد..
زیرا تنها طرح مباحث نظری کافی نیست بلکه باید همراه با معرّفی ارزشهای اخلاقی و راه و رسم زندگی، وجود مقدّس پیامبران و امامان معصوم(ع) و حضرت زهرا(س) در جامعه حضور جدّی داشته باشد تا مردم به چشم خود الگوها را بنگرند.
دکتر علی حسن ابراهیم تاریخ نگار معاصر می گوید :زندگی فاطمه ، تنهاصفحه ای از صفحات تاریخ است و انواع ارج و عظمت را در آن می توان لمس کرد. (فاطمه الزهراء بهجه قلب المصطفی ص21)
تربیت چیست
تربیت در لغت به معنای پرورش دادن و پروراندن است و در اصطلاح به معنی ادب و آموزش اخلاق میباشد.
تربیت یعنی کنترل و در اختیار گرفتن کلیه اعضا و جوارح و استفاده از آنها در راه ترقی، رشد و تعالی روح و طی کردن راههای سخت و پرپیچ و خم بندگی خداوند می باشد.
از نظر اسلام تربیت به معنی شناخت فطرت خداجوی انسان و سوق دادن او در جهت ظهور استعدادهایش برای سعادتمندی در جامعه و تقرب به خداست، و اسلام رسیدن به کمال مطلق و خداشناسی را نشانگر رشد و تعالی انسان میداند.
نقش الگوهای تربیتی
حضرت علی(ع) نقش تربیتی رسول خدا را اینگونه شرح میدهد: «کافی است که روش زندگی رسول خدا را سرمشق خویش قرار دهی زیرا او بهترین راهنما و سرمشق تو در بیارزش نشان دادن دنیا و رسواییها و بدیهای آن میباشد».
و آنگاه به امامان معصوم و اهل بیت رسول خدا اشاره می کند و میفرماید: «به خاندان پیامبر بنگرید، از آن مسیری که آنها گام برمیدارند، منحرف نشوید و قدم به جای قدمشان بگذارید آنها هرگز شما را از مسیر هدایت بیرون نمیبرند و به سمت پستی و هلاکت نمی کشانند.»
الگو برداری از سیره ی حضرت فاطمه زهرا ( س ) ، بهترین شیوه معرفت خطوط اساسی آرمانی است . جلوه های رفتاری فاطمه ( س ) در محیط خانه و خانواده جهادی بود که لوحی از اندیشه و حسن سلوک را در برابر همه اقران و اعصار گشود
سخن گفتن از شخصیت فاطمه زهرا (س) فراتر از برهه ولادت و شهادت اوست .
وی دخت پیامبری بود که ژرفای اندیشه آدمی را به لرزه انداخت و تمام نسل ها را به حرکت وا داشت .
او همسر بزرگ مردی بود که رکنی از ارکان حق . و امتداد را ه ورسم برترین پیامبر ، در تاریخ انسانی تلقی می شد .
زهرا(س)بر اساس ایمان، یقین، وفا، اخلاص و زهد رشد کرد و با گذشت سالها پی برد که از سلاله پاک و بلند پایه ای است که هیچ یک از دختران حواء را شایستگی رقابت با اونیست و در پناه چنین ارج وعظمتی در مهد رسالت و اسلام بالندگی یافت .
فاطمه زهرا (س) در روند پرورش و بالندگی در هر کمالی رهرو راه پدر بود و آنچنان شخصیت پدر در او اجین شده بود که هیچ نشانی از خود نداشت.وآیینه تمام نمای رفتار، گفتار وکردار استادش نبی مکرم اسلام (ص)بود.
تربیت در سیره فاطمه (س)
.....................
تساوی در محبت
................
از جمله نکاتی که در زندگانی کودکان نقش مهمی دارد و گاه رعایت نکردن آنها صحنه هایی بسیار دردناک و ناراحت کننده ای می آفریند، تبعیض قائل شدن بین کودکان است. اظهار محبت و توجه بیشتر به یکی از کودکان نسبت به کودکان دیگر و دادن هدیه هایی به او از نمونه های بارز تبعیض در محبت است. پدران و مادران با این کار تخم دشمنی، کینه و حسادت را در دل پاک کودکان می کارند و در مقابل میوه های تلخ و ناگوار و حاصلی شوم به دست می آورند . آنان نمی دانند که هیچ نگاه محبت آمیز پدر و مادر به یکی از کودکان، از دید تیزبین دیگر فرزندان پنهان نمی ماند و اثر سوء بیاد مانده از یک رفتار تبعیض آمیز با هیچ هدیه و سرگرمی از ذهن کودک زدوده نمی شود. در این باره به روایتی اشاره می کنیم . امام صادق (ع) فرمود: پیامبر اکرم (ص) مردی را دید که دو پسر داشت یکی را بوسید و دیگری را نبوسید. رسول اکرم (ص) به او اعتراض کرد و فرمود: چرا بین آن دو به تساوی رفتار نکردی؟
..............................
رعایت اصل بی طرفی، عدالت و مساوات بین فرزندان
..............................
رسول گرامی اسلام (ص) درباره مسابقه خطاطی به حسن (ع) وحسین (ع) فرمود: هرکس خط او زیبا تر است قدرت او نیز بیشتر است.
حسن (ع) وحسین (ع) هر کدام خط زیبایی نوشتند ،اما رسول خدا(ص) قضاوت نکردو آن دو بزرگوار را به مادرشان فاطمه (س) هدایت فرمود تا بوسیله عاطفه مادری بین آنها قضلوت کند.
حضرت زهرا (س) دید که هر دو خط زیباست و هر دو امتیاز مساوی آورده اند در نتیجه تدبیر کرد که چه باید بکند؟
قالت :انا ماذا اصنع و کیف احکم بینهما ؟من چه می تونم بکنم و چگونه میان دو کودکم داوری کنم ؟
با ژرف نگری و رعایت مسائل دقیق تربیتی ، قضاوت نهایی را به تلاش خودشان ارتباط داد وفرمود:
یا قرتی عینی انی اقطع قلادتی علی راسکما و انشر بینکما جواهر هذه القلاده فمن اخذ منها اکثر فخطه احسن و تکون قوته اکثر
ای نور دیدگانم من دانه های این گردنبند را به پاره کردن رشته آن بر سر شما میریزم و میان شما دانه های گردنبند را پخش می نمایم . هر کدام از شما دانه های بیشتری بگیرد خط او بهتر و قدرت او بیشتر است
(فرهنگ سخنان حضرت فاطمه نویسنده محمد دشتی ص 59- بحار الانوار ج45ص190حدیث 36و ج 43 ص309 و احقاق الحق ج10 ص654)
ادامه در سیره فاطمه زهرا (س)2